Hlavní zprávy

Pozvánka na aktiv vedoucích základen EXOD 2017

Ve dnech 6. až 8. října 2016 se v DM v Opavě uskuteční aktiv vedoucích základen.

Snižování úvazku

Jakým způsobem probíhá sjednání pracovní doby se zaměstnavatelem...

Ostuda čtvrtstoletí: Čeští učitelé mají nejnižší platy v EU. Na to budeme pořád doplácet

Každý, kdo alespoň několik hodin týdně v České republice učil, ví, že platy učitelů jsou u nás nízké. Důsledky to má nejrůznější a většinou jsou negativní. Na tomto stavu se podílely všechny vlády za posledních 25 let. Podle studie think tanku Idea při Národohospodářském ústavu Akademie věd jsou průměrné platy českých učitelů vůbec nejnižší ze všech 28 zemí Evropské unie a v poměru k průměrné mzdě v národním hospodářství se dnes pohybují na obdobné úrovni jako v roce 1995. Tedy mezi 105–110 procenty, což je málo s ohledem na to, že většina českých zaměstnanců na rozdíl od učitelů nemá vysokoškolské vzdělání. A líp podle všeho nebude.

Zastavme plíživý úpadek českého školství

Představitelé školských odborů (ČMOS PŠ a VOS), zástupci reprezentací vysokých škol a profesních asociací ve vzdělávání dnes (1. srpna 2017) společně jednali o současné podpoře priority školství, kterou tato vláda jednoznačně deklarovala ve svém v programovém prohlášení.

Novela zákona o pedagogických pracovnících nebyla pouze o kariérním řádu

Je škoda, že novela o pedagogických pracovnících spadla pod stůl. Novela zákona se nezabývala pouze kariérním řádem. Řešila řadu problémů, na které jsme dlouhodobě upozorňovali.

Školské odbory společně s Vysokoškolským odborovým svazem chystají protesty

Dne 13. 7. 2017 se uskutečnilo společné zasedání Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, Vysokoškolského odborového svazu a za účasti předsedy České konference rektorů prof. T. Zimy a předsedy Rady vysokých škol doc. J. Fischera k aktuální problematice změn, které nastaly v souvislosti s plánovanou kapitolou ministerstva školství v rámci státního rozpočtu na rok 2018.

Strategie EK pro kvalitní vzdělávání pro všechny

Evropská komise zveřejnila dne 30. května 2017 sdělení o rozvoji škol a vynikající výuce poskytující výborný start do života.