Jednání zástupců odborových svazů ROPO s premiérem

Dne 26. 4. 2017 se uskutečnilo úvodní jednání zástupců odborových svazů ROPO s premiérem Sobotkou a ministryní Marxovou na Úřadu vlády ČR.

Tématem jednání byl nárůst minimální mzdy a  růst platů v rozpočtové sféře v roce 2018. Během května by vláda měla schválit nařízení vlády, kterým se ruší tabulka č.1 a 2. Naši nepedagogové by byli zařazeni do tabulky č. 3 a tím by jim v průměru vzrostl plat o 9,4%. Účinnost od 1.7.2017. Další nárůst platů v rozpočtové sféře vláda  plánuje   od 1.1.2018. Zástupci odborů požadují navýšení platů již v podzimních měsících. Na jednání jsem zopakovala náš zásadní požadavek pro pedagogické pracovníky – růst platů pedagogů, aby v roce 2020 dosáhl 130 % průměrné mzdy, s tím že v roce 2018 by nárůst platů pedagogů měl být dynamičtější a do tarifu. Další jednání o platech a státním rozpočtu se uskuteční za účasti všech předsedů koaličních stran v první polovině června.

O průběhu vyjednávání Vás budeme průběžně informovat.