Polští kolegové měli sjezd

Ve dnech 21. – 22. 11. 2019 se předseda ČMOS PŠ, František Dobšík, zúčastnil jako čestný host sjezdu ZNP ve Varšavě. Polský svaz ZNP je jeden z hlavních zahraničních partnerů ČMOS PŠ a je největší odborovou organizací učitelů v zemi.

Sjezd zvolil předsedou svazu opětovně dosavadního předsedu, Slawomira Broniarze. Místopředsedy byli znovuzvoleni Krzysztof Baszczyński a Grzegorz Gruchlik.

Slovenští školští odboráři podporují české kolegy

Spoločné stretnutie vedení českých a slovenských školských odborov a inšpektorov BOZP

Dňa 11. 11. 2019 sa v Prahe uskutočnil spoločný seminár českých a slovenských odborových inšpektorov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Seminár organizoval Českomoravský odborový svaz pracovníku školství (ČMOS PŠ). OZ PŠaV na Slovensku zastupovali inšpektori BOZP Vladimír Kmec a Eugen Bertha.

Odbory a zaměstnavatelé vyzvali poslance: Školství je třeba daleko lépe zaplatit

S požadavkem na významné zvýšení finančního zajištění školství a jeho potřeb již v rámci rozpočtu na rok 2020 přišli dnes (12. 11. 2019) na společné konferenci na půdě Poslanecké sněmovny zástupci odborů a zaměstnavatelů. Tiskovou konferenci zaštítila místopředsedkyně školského výboru Kateřina Valachová.

Stávka: zapojily se tisíce škol

Poděkování patří všem, včetně nepedagogických pracovníků, kteří podpořili požadavky učitelů

Učitelé v celém Česku dnes stávkují kvůli platům. Zavřeno zůstalo 1221 škol, provoz omezilo přes 2700 škol a téměř tři tisícovky z nich vyjádřily stávkujícím podporu, aniž stávkují. Vadí jim, že vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala. Do stávky tedy byla nějak zapojena více než polovina škol – sdělilo to vedení školských odborů na dnešní tiskové konferenci.

Stávka ve středu bude, školské odbory se omlouvají rodičům

Na tiskové konferenci v pondělí (4. 11.) v Praze vyhlásily školské odbory oficiálně důvody stávky, která se bude konat ve středu 6. 11. 2019. Všechny tyto informace, stejně jako stanoviska jiných organizací, působících ve školství, k vyhlášené stávce, naleznete na hlavní straně webu svazu na adrese: https://skolskeodbory.cz/.

Stránky