Strategie EK pro kvalitní vzdělávání pro všechny

Evropská komise zveřejnila dne 30. května 2017 sdělení o rozvoji škol a vynikající výuce poskytující výborný start do života.

Publikace OECD: PISA 2015 Results (Volume IV) Students Financial Literacy

Dne 24. května 2017 byla zveřejněna další část výsledků šetření PISA 2015, které bylo věnované tématu finanční gramotnosti, jako jedné z nových klíčových kompetencí v kontextu obav z vývoje veřejných i soukromých systémů sociálního zabezpečení, demografických změn, včetně stárnutí obyvatelstva, i v kontextu rozšiřování a kompletnosti nabídky finančních služeb.

Dne 30. 5. 2017 vydala Evropská komise Sdělení s názvem Rozvoj škol a vynikající výuka poskytující výborný start do života.

Výsledky PISA 2015 - komentář EI

Výsledky zprávy PISA 2015 jistě přináší nové pohledy na spokojenost studentů. Pocit sounáležitosti se školou je pro studenty zásadně důležitý pro jejich úspěch a pocit štěstí. Koncept „šťastné školy“ ve skutečnosti zdůrazňuje, jak důležitou roli hrají školy a spolu s nimi i učitelé v životech mladých lidí.

Latinská Amerika na cestě ke globální privatizaci vzdělávání

Education International minulý týden vydalo hlavní zprávu o výzkumu, který se týkal privatizace vzdělávání v Latinské Americe. Tuto zprávu s názvem Privatisation of Education in Latin America: Mapping policies, trends and trajectories napsali Antoni Verger, Mauro Moschetti a Clara Fontdevila z Autonomní univerzity v Barceloně. Fontdevila a Verger dostali v letošním roce cenu z prestižní Comparative International Education Society (CIES) za podobnou studii, která se týkala politické ekonomie světových vzdělávacích reforem.

Zpráva Komise EU o ČR

V únoru publikovala Evropská komise dokument s názvem Zpráva o České republice 2017. Dokument je publikován v rámci Evropského semestru. Zpráva pro Českou republiku 2017 analyzuje míru naplňování Doporučení rady EU z roku 2016.

Mezinárodní podpora, kterou ČMOS PŠ vyjádřil v roce 2016

ČMOS PŠ vyjadřuje podporu v mezinárodních věcech na základě doporučení a konzultací od organizací EI a ETUCE.

Monitor vzdělávání a odborné přípravy 2016

Evropská komise pravidelně zveřejňuje dokument s názvem Monitor vzdělávání a odborné přípravy. Jedná se o dvacet osm podrobných zpráv z jednotlivých zemí, které jsou postaveny na nejaktuálnějších kvantitativních a kvalitativních údajích s cílem představit a zhodnotit hlavní nedávná i právě probíhající opatření v rámci daných politik v každém členském státě EU se zaměřením na vývoj od poloviny předchozího roku, pro který je monitorovací zpráva sestavovaná. Jde tedy o doplnění existujících zdrojů informací, které popisují národní systémy vzdělávání a odborné přípravy.

Zlepšení a modernizace vzdělávání

Evropská komise před časem vydala dokument nazvaný Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů s podtitulem Zlepšení a modernizace vzdělávání.

ETUCE informuje o kampani #KonecLevnychUcitelu

Evropský odborový výbor pro vzdělávání (ETUCE) přináší informace o kampani ČMOS PŠ.

Stránky