Světový den učitelů 2017: Svoboda a posílení pozice učitelů v celé Evropě

Den 5. říjen patří od roku 1994 všem učitelům po celém světě jako poděkování za jejich usilovnou práci, oddanost profesi a neocenitelný přínos celé společnosti. Tématem letošního Světového dne učitelů je – „Učení ve svobodě, posilování pozice učitelů“. Toto téma je důležité, neboť svoboda a posilování pozice učitelů jsou nutné k tomu, aby umožnily učitelům vykonávat jejich povolání na sto procent.

Kulatý stůl ETUCE pro střední a východní Evropu

Ve dnech 27. - 29. září 2017 se v Rize v Lotyšsku konal Kulatý stůl pro střední a východní Evropu. Kulatý stůl organizuje ETUCE, evropská sekce Education International, každé dva roky. Tento rok bylo tématem kulatého stolu posilování odborových svazů ve vzdělávání a vyrovnávání se se sociální krizí v zemích střední a východní Evropy.

ETUCE informovala o protestu v Betlémské kapli

Czech Republic: Protest action of 1 September

On 1 September 2017, Czech and Moravian Trade Union of Workers in Education (ČMOS PŠ), ETUCE member organisation in Czech Republic, together with the Trade Union of Higher and Academic Education, education professional associations and students held for the first time a mutual protest action.

Czech and Moravian Trade Union for Workers in Education (CMOS PS) and the Trade Union of Workers in Higher Education are planning protests

On 13 July 2017, a mutual meeting of ČMOS PŠ and the Trade Union of Workers in Higher and Academic Education was held in Prague. The meeting was attended by the president of Czech Rectors Conference, prof. T. Zima, and the president of the Council of Universities and Colleges, doc. J. Fischer. The topic of the meeting were recent changes, which have been introduced together with the planned Ministry of Education budget in the framework of the national budget for the Czech republic for the year 2018.

Strategie EK pro kvalitní vzdělávání pro všechny

Evropská komise zveřejnila dne 30. května 2017 sdělení o rozvoji škol a vynikající výuce poskytující výborný start do života.

Publikace OECD: PISA 2015 Results (Volume IV) Students Financial Literacy

Dne 24. května 2017 byla zveřejněna další část výsledků šetření PISA 2015, které bylo věnované tématu finanční gramotnosti, jako jedné z nových klíčových kompetencí v kontextu obav z vývoje veřejných i soukromých systémů sociálního zabezpečení, demografických změn, včetně stárnutí obyvatelstva, i v kontextu rozšiřování a kompletnosti nabídky finančních služeb.

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů

Dne 30. 5. 2017 vydala Evropská komise Sdělení s názvem Rozvoj škol a vynikající výuka poskytující výborný start do života.

Výsledky PISA 2015 - komentář EI

Výsledky zprávy PISA 2015 jistě přináší nové pohledy na spokojenost studentů. Pocit sounáležitosti se školou je pro studenty zásadně důležitý pro jejich úspěch a pocit štěstí. Koncept „šťastné školy“ ve skutečnosti zdůrazňuje, jak důležitou roli hrají školy a spolu s nimi i učitelé v životech mladých lidí.

Latinská Amerika na cestě ke globální privatizaci vzdělávání

Education International minulý týden vydalo hlavní zprávu o výzkumu, který se týkal privatizace vzdělávání v Latinské Americe. Tuto zprávu s názvem Privatisation of Education in Latin America: Mapping policies, trends and trajectories napsali Antoni Verger, Mauro Moschetti a Clara Fontdevila z Autonomní univerzity v Barceloně. Fontdevila a Verger dostali v letošním roce cenu z prestižní Comparative International Education Society (CIES) za podobnou studii, která se týkala politické ekonomie světových vzdělávacích reforem.

Zpráva Komise EU o ČR

V únoru publikovala Evropská komise dokument s názvem Zpráva o České republice 2017. Dokument je publikován v rámci Evropského semestru. Zpráva pro Českou republiku 2017 analyzuje míru naplňování Doporučení rady EU z roku 2016.

Stránky