Dohody byly potvrzeny

V pátek 31. 8. 2018 se konalo finální jednání zástupců odborových svazů ve veřejných službách s delegací vlády (premiér A. Babiš, vícepremiér J. Hamáček, ministryně financí A. Schillerová, ministryně práce J. Maláčová a ministr zdravotnictví A. Vojtěch).

Toto jednání navazovalo na námi iniciovanou schůzku s premiérem, ministryní financí a ministrem školství dne 24. 8. 2018, kdy byl potvrzen růst platů pedagogů v regionálním školství o 15 % (10 % tarify a 5 % další složky platu) v roce 2019 a bylo dohodnuto navýšení platů nepedagogů z původních navrhovaných 6 % na 10 %.

Vláda původně chtěla částku na platy zvednout o šest procent. Na navýšení tak mělo v rozpočtu příští rok být asi 22,3 miliardy korun. Ve středu se koaliční hnutí ANO a ČSSD domluvily, že přidají ještě další tři miliardy. Suma na platy tak bude celkově zhruba o osm procent vyšší.

„Mám pocit, nebo možná jistotu, že jsme se domluvili. Došlo ke kompromisu ohledně navýšení tarifu. Naše představa byla čtyři procenta, dohodli jsme se na pěti procentech,“ uvedl A. Babiš po jednání s odbory. Tedy nepedagogickým zaměstnancům porostou platy celkově o 10 %, pět v tarifech a pět procent v dalších složkách platu.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) jako největší odborová centrála požadovala růst tarifů o deset procent pro všechny zaměstnance a také navýšení celkové sumy na platy. Dnešní výsledek odboráři považují za kompromis.

„Dohodli jsme se minulý týden se školskými odbory, že od 1. 1. 2019 navýšíme učitelům platy o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o 10 procent. Držíme dohody, které jsme pracovníkům ve školství dali. Kvalita vzdělání a spokojení učitelé a další pracovníci jsou to nejdůležitější pro naše děti,“ znovu na brífinku zopakovala ministryně financí A. Schillerová.

Návrh zákona o státním rozpočtu dnes ministerstvo financí rozešle do připomínkového řízení. Požádali jsme již ministra školství o svolání malé školské tripartity, abychom mohli návrh kapitoly školství projednat. Nejedná se jen o navýšení platů, ale i o zajištění finančních prostředků na náběh reformy financování regionálního školství, inkluze a nových výkonů, případně dalších oblastí.

F. Dobšík