První jednání odborů a ministra školství R. Plagy v roce 2018

Praha - V úterý 2. ledna 2018 proběhlo jednání mezi ministrem školství Robertem Plagou, zástupci odborů Františkem Dobšíkem a Markétou Seidlovou (Českomoravský odborový svaz pracovníků školství) a Petrem Baierlem (Vysokoškolský odborový svaz). Za MŠMT dále byla na jednání náměstkyně sekce ekonomické Zuzana Matušková. Zástupci odborů (kteří zároveň zastupovali petiční výbor) seznámili ministra s výsledkem petice, kterou podepsalo 23 058 petentů. Petici iniciovaly odbory, chystají se předat ji také předsedovi vlády Andreji Babišovi.

Obě strany se shodly, že již dosaženým dílčím úspěchem aktivit, spojených s peticí, je schválení doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny k Zákonu o státním rozpočtu ČR na rok 2018 o podpoře kontinuálního navyšování finančních prostředků od mateřských až po vysoké školy.

Dále probíhala diskuse o návrhu programového prohlášení nové vlády v oblasti školství. Odbory pozitivně hodnotí, že školství je vládní prioritou. Dalším tématem diskuse byla novela Školského zákona (konkrétně změna financování regionálního školství) aměr ministerstva školství revidovat inkluzi. Jednání nad těmito tématy bude dále pokračovat na malé školské tripartitě, která se uskuteční v průběhu ledna 2018.