Vyjádření ČMOS PŠ „k metrovým rozestupům žáků“

Metrové rozestupy mezi žáky či rozfázování začátku vyučovacích hodin - taková jsou opatření po znovuotevření škol, která zmínil premiér Andrej Babiš v Epicentru na serveru Blesk.cz. Sklidil za tyto názory poměrně rozsáhlou kritiku odborníků. I školské odbory jsou jednoznačně proti takovým ne zcela promyšleným krokům.

Jasné argumenty vyjádřil předseda ČMOS PŠ František Dobšík: "Nepovažujeme za reálné, aby byl návrat žáků do škol bezpečný v době, kdy platí krizová opatření. Kdo zodpovědně odpoví na otázky: Jak by mohli žáci v rouškách pít a jíst? Jak by byla zajištěna výměna mokrých roušek? Jak by byla prováděna desinfekce všech prostor, kterých se dotknou? A mnohé další. Jsme přesvědčeni, že je důležité, aby názory obyčejných pracovníků ve školách bylo slyšet. Zastáváme názor, že je třeba dokončit toto pololetí bez zbytečného stresu a bez riskování zdravotních komplikací u učitelů i dalších pracovníků škol. Nezapomeňme, že věkový průměr učitelů je výrazně nad 44 lety. To znamená, že více než polovina učitelů je ve velmi rizikovém věku. A to nemluvě o zdravotním stavu učitelů. Proč tedy a z jakých důvodů zbytečně riskovat? Školy, učitelé i žáci jsou schopni zvládnout tříměsíční výpadek bez totálního stresu a hygienického rizika!

Z prohlášení premiéra Andreje Babiše není nadšen ani ministr školství. Jeho vyjádření a další informace naleznmete například na této adrese: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-skoly-opatrene-robert-plaga-zaci-studenti-rozestupy-vyuka.A200403_063844_domaci_aug