Učitelé mají mít plat kolem 130 % průměrné mzdy - schválil Senát

Na platy učitelů má stát dávat od příštího roku ze zákona nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga.

Senát to ve čtvrtek (1. 6. 2023) chválil po více než tříhodinové debatě navzdory nejasnostem, z jakých dat bude objem peněz na platy pedagogů vycházet. Ministr školství Mikuláš Bek chce o určení výše učitelských platů jednat se školskými odbory. Uzákonění platů novelami školského zákona a zákona o pedagogických pracovnících nyní dostane k podpisu prezident.

Senát kvůli nejasnostem požádal ministerstvo školství, aby zajistilo, že výše učitelských platů bude vycházet z předpokládané aktuální průměrné hrubé měsíční mzdy v národním hospodářství. Další možností je stanovit koeficient výpočtu na základě průměrné mzdy v národním hospodářství v předminulém roce podle dat Českého statistického úřadu tak, "aby byla dosažena garance 130 procent v predikci aktuálního roku", uvedl místopředseda senátorů ODS a TOP 09 Jan Grulich.

Celý článek ČTK o schválení zákonných novel Senátem naleznete na webu agentury na adrese: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ucitele-maji-mit-plat-kolem-130-prumerne-mzdy-senat-to-dnes-schvalil/2372910