Britští akademičtí pracovníci stávkují

Vyjadřujeme solidaritu členům svazu UCU

Svaz UCU, který ve Spojeném království zastupuje akademické pracovníky, vyhlásil ve dnech 14. – 19. 2. 2022 stávku. Stávka má pokračovat i v pondělí 21. 2. a v úterý 22. 2. 2022. Cílem stávky je uhájit penzijní podmínky a zlepšit platové i pracovní podmínky akademických pracovníků ve Spojeném království.

Do stávky se zapojily tisíce univerzitních pracovníků, kteří jsou z velké části podporováni svými studenty.

Částka zaručeného příjmu v penzi u akademických pracovníků má podlehnout až 35% škrtům. Přestože univerzity, které jsou zaměstnavateli, zatím nepřistoupily ani na kompromisní návrhy UCU, odborový svaz trvá na svém a požaduje, aby se současný systém benefitů udržel až do dubna 2023, a to za následujících podmínek:

• Univerzity ve Spojeném království (UUK) vyzvou penzijního správce USS (Universities Superannuation Scheme), aby vydal realistické a daty podložené ocenění finančního zdraví systému, a to ke dni 31. 3. 2022. Konzultace mezi zaměstnavateli a zástupci zaměstnanců o penzijním systému by pak měly začít nejpozději v červnu 2022.
  • Zaměstnavatelé odsouhlasí, že budou v období od 1. 4. 2023 platit maximálně 25, 2 % částky a členové budou platit maximálně 9, 8 %, aby se zajistila současná úroveň benefitů. Nebo, pokud nebude v tomto bodu možná dohoda, najdou nejlepší možné řešení, které bude vycházet z realistického a daty podloženého ocenění, dodaného penzijním správcem.

Více informací najdete zde:

UCU - Following the action!

UCU (@ucu) / Twitter

UCU - Resources