Vedení svazu požádalo premiéra o schůzku

Školské odbory: Jsme připraveni vyhlásit stávku

Proč učitelé ministrovi Plagovi nevěří?

František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu školství, psáno pro deník Právo

Nestává se často, aby musely odbory upozorňovat premiéra, že jeho ministr nemluví pravdu. Od počátku roku bylo vyvoláno očekávání, že podpora učitelského povolání je jednoznačnou prioritou vlády, ministr školství Robert Plaga dokonce už v lednu podpořil požadavek školských odborů, aby pro rok 2020 platy pedagogům vzrostly o 15 % a nepedagogickým pracovníkům o 10 %.

"Máte slovo" o situaci ve školství (záznam pořadu na ČT ze dne 2. 10. 2019)

Moderátorka Michaela Jílková diskutovala ve středu, 2. 10. 2019, v pořadu "Máte slovo", o situaci ve školství, platech učitelů i o stávkové pohotovosti školských odborů. Diskuse se zúčastnili: Robert Plaga – ministr školství, Jiří Mihola – poslanec KDU-ČSL a VŠ pedagog, Blanka Žánová – ředitelka ZŠ a poradkyně premiéra pro oblast školství, František Dobšík – předseda školských odborů, a další.

Pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu na rok 2019 ke kapitole 333 MŠMT

Vedení ČMOS PŠ jednalo v průběhu října a listopadu s poslanci o možném navýšení rozpočtu kapitoly 333 MŠMT; na listopadovém jednání předsednictva svazu vyzvalo kolegy, aby jednali s poslanci v regionech o podpoře pozměňovacích návrhů, které by navýšily rozpočet.