Informace k provozu škol s účinností od 1. srpna 2021

(A další aktuality)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy informuje, že v návaznosti na jednání vlády ČR dne 26. 7. 2021 bylo upraveno mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví k provozu škol a školských zařízení, s účinností od 1. 8. 2021 (ZDE) a také mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví k provozu služeb a maloobchodu a jiných činností, s účinností od 1. 8. 2021 (ZDE):

Manuál pro otevření škol zveřejněn

Ministerstvo zdravotnictví s resortem školství připravily řadu opatření, jejichž dodržováním chtějí předejít uzávěře škol jako před rokem. Týkají se především přísných hygienických pravidel, roušek nebo zákazu vstupu některých lidí, ale i omezení družin či tělesné výchovy.

Odbory dlouhodobě požadují očkování učitelů, premiér nyní kývl

Předseda školských odborů František Dobšík potvrdil, že očkování učitelů je jednou z podmínek otevření škol. Dalšími jsou zajištění ochranných pomůcek a pravidelné testování. Nad termínem návratu dětí do škol stále visí otazník, nicméně s očkováním učitelů podle F. Dobšíka souhlasili jak ministr zdravotnictví Jan Blatný tak premiér Andrej Babiš. Konečné „slovo“ ovšem bude mít vývoj pandemie. Důkazem úspěchu snah odborů je i dopis ministra školství Roberta Plagy školám (v dokumentu pdf viz níže). Píše v něm mj. že: "...vláda České republiky rozhodla o další prioritizaci pedagogických pracovníků a nepedagogických zaměstnanců škol a školských zařízení ve věci očkování proti onemocnění COVID-19 nad rámec schválené Strategie očkování proti COVID-19 v České republice a Metodického pokynu kampaně očkování (Plánu provedení)".

Infornace z jednání školské tripartity 16. 2. 2021

v úterý 16. 2. 2021 se online uskutečnilo jednání PT RHSD pro vzdělání a lidské zdroje (školská tripartita). Přikládáme informace z jednání, stanovisko vlády k otevírání škol a výtah z médií, obsahující výběr mediálních reakcí na jednání tripartity i prohlášení a stanoviska školských odborů. Jednání školské tripartity i prohlášení školských odborů byla věnována mimořádná pozornost médií. Přikládáme proto i několik aktivních linků na některá elektronická média, která tyto informace přinesla.

MŠMT zveřejnilo rozpočty na přímé neinvestiční výdaje

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

jak jste již někteří zaznamenali, ministerstvo zveřejnilo rozpočty na přímé neinvestiční výdaje (platy, odvody SZP, FKSP a ostatní neinvestiční výdaje). Školy tyto rozpočty mohou najít na svých stránkách sběru dat, kde je rozpočet rozepsán detailněji.

Stránky