Jednání podvýboru pro regionální školství (Výbor pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR)

Na programu jednání podvýboru ve středu 30. května 2018 byla reforma financování regionálního školství. Jednání podvýboru řídil předseda A. Staněk (ČSSD).

Zasedání pracovního týmu RHSD ČR pro vzdělávání a lidské zdroje (školská tripartita)

Ve středu 30. května 2018 proběhlo další zasedání Pracovního týmu RHSD ČR pro vzdělávání a lidské zdroje („školská tripartita“). Jednání řídil ministr školství Robert  Plaga. Informoval o jednání s ministryní financí A. Schillerovou o rozpočtu kapitoly školství na rok 2019 a o záměru ministerstva školství na postupném náběhu reformy financování regionálního školství. Podrobnější informace by měly být známy před zasedáním RHSD 13. června 2018.

142. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR

Zsedání 142. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR se konalo 9. května 2018 na Úřadu vlády ČR. V článku přinášíme výtah týkající se strategie financování školství v příštích letech (bod 1.5).

Ve čtvrtek 26. dubna 2018 proběhlo na MŠMT zasedání Pracovního týmu RHSD ČR pro vzdělávání a lidské zdroje („školská tripartita“). Hlavními body jednání byly výdaje na vzdělávání regionálního a vysokého školství ve střednědobých rozpočtových rámcích a příprava a časový harmonogram implementace změn financování RgŠ (financování nepedagogů, nastavení  nenárokových složek apod.).

Informace z jednání MŠMT a zástupců krajů

Ve středu 11. 4. se uskutečnilo pracovní setkání zástupců krajů, krajských úřadů a představitelů MŠMT v Praze. Tuto poradu inicioval i ČMOS PŠ a hlavní téma bylo „Rozpis rozpočtu regionálního školství v roce 2018“.

Setkání mezi ministrem školství R. Plagou a předsedou školských odborů F. Dobšíkem

V úterý 17. dubna 2018 proběhlo další pravidelné setkání mezi ministrem školství R. Plagou a předsedou školských odborů F. Dobšíkem na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Změna v kontaktech na centrálu

Od dne 1. 4. 2018 se ruší telefonní linka 778 498 023. Právníka odborového svazu Mgr. Martina Kaplána můžete nadále kontaktovat na čísle 234 130 204.

Změna financování regionálního školství se nebude odkládat

Ministr školství získal od vlády příslib navýšení peněz na spuštění reformy financování regionálního školství. Reforma se nebude o rok odkládat. ČMOS PŠ v tomto případě očekává, že MŠMT co nejdříve dopracuje všechny legislativní opatření a seznámí s nimi školskou veřejnost.

Školské odbory razantně odmítají úvahy o zvyšování úvazku učitelů

Ministryně financí ve svém vyjádření k Návrhu poslanců Václava Klause, Petra Fialy, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 101/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb. dává ke zvážení zvýšení úvazku učitelů. ČMOS PŠ vždy razantně odmítalo snahy o zvyšování úvazků učitelů.

Požadavky školských odborů a MŠMT nad rámec střednědobého výhledu na roky 2019 a 2020 a doplnění návrhu na rok 2021

Zástupci ČMOS pracovníků školství v současné době opakovaně projednávali s představiteli MŠMT požadavky ohledně navýšení kapitoly školství v oblasti regionálního školství nad rámec střednědobého výhledu na roky 2019 a 2020 a doplnění návrhu na rok 2021.

Stránky