Education at a Glance 2024

OECD dne 10. 9. 2024 vydala svoji pravidelnou publikaci s názvem Education at a Glance 2024. Letošní vydání se zaměřuje na rovnost a spravedlnost vzdělávacích systémů.

Celá publikace je rozdělena do kapitol s názvy:

• Výsledky vzdělávacích institucí a dopad na vzdělávání
  • Přístup ke vzdělávání, participace na vzdělávání a dosažené výsledky
  • Finanční zdroje a investice do vzdělávání
  • Učitelé, výukové prostředí a organizace školy.

Letošní zpráva konstatuje, že úroveň dosaženého vzdělání je jednak spojena s výškou příjmů, menší zranitelností na trhu práce, ale i s větší občanskou angažovaností na veřejném životě i větším povědomí o globálních otázkách, resistencí společnosti vůči konspiračním teoriím, či fake news.

Důležité je proto odstraňovat veškeré překážky vedoucí ke vzdělávání, nebo zabraňující například žákům a studentům z ohroženého prostředí, aby dosahovali vyšších stupňů vzdělání. Neméně důležité je i zajistit sektoru vzdělávání dostatečné finanční prostředky a následně je efektivně je přerozdělit. Vynaložené finanční prostředky do vzdělávacího systému by měly být vnímány jako investice, která se celé společnosti v budoucnu mnohonásobně vrátí.

Celou zprávu Education at a Glance 2024 si můžete přečíst zde (aktivní odkaz): Education at a Glance 2024 | OECD

Gabriela Tlapová