Evropská odborová konfederace vydala rezoluci k válce na Ukrajině

Dne 17. 3. 2922 přijala Evropská odborová konfederace (ETUC) rezoluci o Ukrajině. ETUC v této rezoluci znovu odsuzuje porušení mezinárodního práva a ruskou agresi proti suverénnímu státu - Ukrajině. ETUC vyzývá Ruskou federaci, aby respektovala teritoriální integritu Ukrajiny a aby okamžitě stáhla svoje vojenské jednotky z území Ukrajiny.

• ETUC vyzývá Putinovu vládu a režim k okamžitému ukončení agrese a zahájení vážně míněných mírových jednání.
  • ETUC podporuje politické i diplomatické iniciativy a sankce vůči Ruské federaci, které mají za cíl zajistit mír.
  • ETUC dále vyjadřuje svoji solidaritu všem občanům, pracovníkům a odborářům na Ukrajině.
  • ETUC vyzývá k humanitární pomoci a podpoře poskytované ukrajinským občanům, kteří jsou stále na Ukrajině, i těm, kteří jako uprchlíci vyhledali pomoc v Evropě. ETUC podporuje vytvoření humanitárních koridorů na území Ukrajiny, které mají zajistit, aby se civilní obyvatelstvo z nejpostiženějších oblastí dostalo do bezpečí.
  • ETUC též odsuzuje represe a útlak ruské vlády proti těm občanům Ruské federace, kteří vyjadřují nesouhlas s válkou na Ukrajině.
  • ETUC volá po vyšetřování válečných zločinů spáchaných na území Ukrajiny během ruské invaze a k potrestání těch, kteří jsou za ně odpovědní.

Celý text rezoluce najdete zde: ETUC Resolution on Ukraine | ETUC

Gabriela Tlapová