František Dobšík: To šetření je šílené. Matrix se zasekl

Současný návrh rozpočtu pro školství by měl šílené dopady, řekl pro deník Právo předseda školských odborů František Dobšík. Tahanice kolem učitelských platů má za matrix, který přestal fungovat.

■ Je splnitelný návrh ministerstva financí, aby se v resortu školství škrtlo bezmála 12 miliard korun?
Podle našich propočtů by bylo zapotřebí alespoň 15 miliard korun navíc. Splnitelné je skoro všechno, ale dopad by byl šílený. Může to dopadnout tak, že ředitelé škol dostanou malý rozpočet s tím, že si mají poradit, jak umí. Za rok nám pak politici řeknou, že do škol poslali dost peněz na to, aby se navýšily platy učitelů v průměru o tři tisíce korun měsíčně, ale že to skončilo někde jinde, což už není jejich chyba.
Ministerstvo financí má návrhy, že má ze školství odejít na dvacet tisíc lidí z řad nepedagogických pracovníků. To mě úplně vyděsilo.

■ A je reálné, že by financování právě školních jídelen, školníků, uklízeček nebo i hospodářek přešlo na zřizovatele, tedy obce, kraje? Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) už o tom vede politická jednání.
Do tohoto rozpočtu to těžko mohou zakomponovat, protože musí být do konce září hotový. Pan ministr hovořil o tom, že při takové změně by se mělo změnit rozpočtové určení daní, čímž by se peníze na financování těchto služeb přesměrovaly na zřizovatele.
Změnit zákon by se asi musel v režimu legislativní nouze a musela by na tom být shoda. Vláda má většinu, aby si odhlasovala cokoli, ale tady by možná narazila i ve vlastních řadách.
Ale v úterý máme jednání v rámci tripartity s panem Bekem a uvidíme, s čím přijde. A i z ministerstva financí nám už sdělili, že ty tabulky v jejich návrhu nejsou konečné a že nám ještě něco ve středu doplní...

Celý článek naleznete v příloze jako scan...

Plán škrtů ve školství šokuje
Nad škrty ve výši 11,6 miliardy korun v návrhu rozpočtu ministerstva školství kroutí hlavou jak odbory, tak koaliční poslanci i představitelé obcí - píší v deníku Právo ve společném článku autoři Jiří Mach a Miroslav Homola.

I tento článek naleznete v příloze jako scan...

Video: Téma školství, úspory a budoucnost (ČT 24 - 4. 9. 2023)

O škrtech ve školství a o plánech ministerstva diskutovali mj. ministr školství Mikuláš Bek a poslankyně Jana Berkovcová (ANO) za opozici. Na prioritě školství se koalice v programovém prohlášení jednoznačně shodla. Proč je nyní vše jinak? Více v připojeném videu níže…