František Dobšík: Vláda rozhodla v rozporu se svým prohlášením, ignorovala sociální dialog i petici pedagogů

Tisková zpráva: Pedagogům svitla naděje, že schválené navýšení objemu financí na platy o 4 % v roce 2023 nepůjde pouze do jejich nadtarifních složek, jak prosazovalo především ministerstvo financí. Odbory požadovaly rozdělení aby 80 % bylo použito na navýšení tarifů a 20 % pro nadtarifní složky.

Naději školským odborům přitom dávala podpora ministra školství V. Balaše i zaměstnavatelů, kterou jednoznačně deklarovali na jednání školské tripartity. Ministr práce a sociálních věcí M. Jurečka slíbil, že ministra školství podpoří. Školské odbory na podporu spontánně zorganizovaly petici, která má už k dnešnímu dni (21. 12.) přes 19 tisíc podpisů. Dnešní jednání vlády (21. 12.) je pro školské odbory velkým zklamáním, kabinet nerespektoval doporučení tripartity, ignoroval petici a rozhodl v rozporu se svým prohlášením.

„Někteří volají po stávkové pohotovosti, nechápou rozhodnutí vlády, která mohla právě v této době vysoké inflace navýšením tarifů částečně kompenzovat růst životních nákladů. Nic ještě nevzdáváme, pokusíme se toto rozumné řešení prosazovat znovu v příštím roce,“ zdůraznil František. Dobšík, předseda ČMOS pracovníků školství

V Praze dne 21. 12. 2022