Ministr školství: Žáci ať se neshlukují

Pro školy je připravena příručka, jak postupovat po návratu žáků do škol

Vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání ve čtvrtek 30. dubna prodloužení nouzového stavu do 17. května. Ministři odsouhlasili také přesná pravidla pro další fázi rozvolňování mimořádných opatření od 11. května, návrh pomoci kulturním zařízením a umělcům a také návrh zákona, kterým bude zrušena daň z nabytí nemovitostí. Částečně otevřít budou moci od 11. května také základní, střední a umělecké školy.

Kromě již předem oznámených maturitních ročníků a závěrečných ročníků konzervatoří a vyšších odborných škol, individuální výuky například v jazykových školách a školní docházky ve školách při dětských domovech, výchovných a diagnostických ústavech budou moci do školy vyrazit i děti z devátých ročníků základních škol. Jejich účast ve škole bude dobrovolná, a to za účelem přípravy na přijímací zkoušky na střední školy, a stejně jako ostatní studenti budou muset děti při prvním vstupu do školy přinést čestné prohlášení, že netrpí příznaky nemoci covid-19. Pro všechny typy výuky včetně vysokoškolské pak bude platit omezení, že v jedné třídě či skupině nesmí být více než 15 osob.

Základní školy musí po návratu žáků zajistit, aby se při příchodu do školy neshlukovali na jednom místě. Kabinet informoval, že po přerušení výuky od 11. května umožní návrat do školy deváťákům, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky. Žáci nebudou muset nosit roušky, pokud ve třídě budou mezi nimi dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či při pohybu po škole, oznámil ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci po jednání vlády v pátek. Plaga zdůraznil, že návrat deváťáků bude dobrovolný a žáci se budou moci scházet na konzultacích do 15 lidí. „Nikdo nenutí žáky, aby se do 30. června vraceli k povinné školní docházce,“ řekl. Školy by podle příručky, zpracované úřady a epidemiology, měly dostat volnost v tom, jak zabezpečí stravování žáků. Příručku obdrží v pondělí do datových schránek, uvedl ministr. Vláda v pátek dopoledne na tiskové konferenci zveřejnila i další pravidla pro uvolňování opatření. Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Celý videozáznam z tiskové konference po pátečním jednání můžete můžete zhlédnout na webu České televize na adrese: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441287766-studio-6-vikend/220411010120501/video/765321

Ministerstvo zdravotnictví také vydalo k postupu uvolňování mimořádných opatření podrobnou tiskovou zprávu, kterou naleznete na jeho webových stránkách na adrese: https://koronavirus.mzcr.cz/vlada-schvalila-pravidla-rozvolnovani-mimoradnych-opatreni-od-11-kvetna-nouzovy-stav-plati-do-17-kvetna/

Mýty kolem maturit a otevírání škol
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy protestovalo proti tomu, že se na sociálních sítích šíří několik zavádějících informací, které se týkají otevírání škol a maturitních zkoušek. Která tvrzení se ministerstvu nelíbí a popírá je, si můžete přečíst na webu MŠMT va na adrese: http://www.msmt.cz/myty-kolem-maturit-a-otevirani-skol