Na Slovensku demonstrovali učitelé a další zaměstnanci škol

Za výraznější zvýšení školských platů se demonstrovalo ve středu v Bratislavě. Počet účastníků se odhaduje na 20 až 25 tisíc.

Slovenskou vládní koalicí hýbou neshody ohledně učitelských platů. Slovenský ministr financí Igor Matovič (OĽaNO) je pro jejich růst, podmiňuje ho ale zvyšováním daní. Ministr hospodářství Richard Sulík (SaS) namítá, že jeho strana vyšší daně už dříve vetovala a že koaliční partneři tento postoj respektovali. Učitelé a další zaměstnanci škol si připadají jako rukojmí vládního sporu a ve středu v Bratislavě demonstrovali za výraznější zvýšení školských platů.

Zaměstnanci školství se ocitli v paradoxní situaci, kdy jak ministr financí Matovič, tak ministr školství Branislav Gröhling (SaS) podporují nárůst platů. „Ale Matovič říká ‚musíme na to zvýšit daně z hazardu, z alkoholu a některé další daně‘. To je nepřípustné pro liberální SaS, která zvyšování daní dlouhodobě odmítá. Její ministr školství Gröhling naopak tvrdí, že ke zvýšení platů by měly stačit nadpříjmy státu způsobené vyšší inflací,“ informoval zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský a dodal, že jde o další ze série sporů uvnitř vládní koalice na tradičním bitevním poli mezi Matovičem, respektive jeho stranou OĽaNO, a stranou SaS.

Demonstrace se zúčastnili i zástupci školských odborů z Čech. S projevem vystoupil a solidaritu se slovenskými kolegy vyjádřil předseda ČMOS PŠ František Dobšík.

Další informace naleznete na webových stránkách ČT 24 na adrese: V Bratislavě demonstrovali učitelé a zaměstnanci škol. Jsou nespokojení se spory ve vládní koalici — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)