Odboráři jednali s poslanci ANO o odmítnutí návrhu výpovědi bez udání důvodu

Odbory jednaly poslanci ANO o odmítnutí případného návrhu na uzákonění možnosti výpovědi bez udání důvodu. Dostaly příslib, že opoziční hnutí záměr nepodpoří. #ČTK to po schůzce řekla mluvčí Aliance odborových svazů Jana Kašparová. Odbory proti propouštění bez udání důvodu protestují. Vedou kampaň s názvem MÁTE PADÁKA a připravují na 21. května demonstraci. „Představitelé ANO ubezpečili odboráře, že návrh výpovědi bez důvodů rozhodně nepodpoří,“ uvedla.

Pro odbory je návrh nepřijatelný. Považují ho za „nebezpečný a diskriminační“. Poukazují na to, že tzv. dánský vzor obsahuje vedle propuštění ale také vysoké odstupné na dlouhou dobu a okamžité zajištění rekvalifikací, což podle nich v české představě chybí. Předáci mluví o umožnění „snadného vyhazování z práce“. Nejvíc by to dopadlo na lidi před penzí, samoživitele a nemocné a mohlo by sloužit i k vyřizování osobních účtů, míní šéf školských odborů František Dobšík.

Sněmovna teď projednává už jinou novelu zákoníku práce, která má od příštího roku nastavit výši minimální mzdy a zrušit zaručené mzdy ve firmách. Odboráři s rušením zaručených výdělků nesouhlasí. Podle nich je důležité je zachovat. Obávají se omezení růstu příjmu u řady pracovníků a poklesu jejich životní úrovně. I o tom se dnes předáci snažili přesvědčit politiky ANO. Na jednání byli šéfové svazů KOVO, dopravy, školství, zdravotnictví, dřevařů či vysokých škol. Za ANO dorazil místopředseda Karel Havlíček, šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová i lídr Andrej Babiš.

Celou zprávu ČTK naleznete na adrese zde.

Tiskovou zprávu Aliance odborových svazů naleznete zde.