Rozpočet školství na rok 2024 v ohni mediální kritiky

K rozpočtu kapitoly školství na příští rok bylo v uplynulých dvou dnech zveřejněno nemálo článků i televizních reportáží. Lze říci, že jde o jedno z ožehavých společenských témat, která v těchto dnech "hýbou" českou žurnalistikou i politickou scénou. Představitelé školských odborů se k věci vyjadřovali a jsou citováni v mnoha médiích. Pro orientaci zprostředkujeme na www stránkách svazu alespoň některé hlavní mediální výstupy, dostupné v elektronické formě.

Platy učitelů se budou počítat z roku 2022, řekl Bek. Oznámil miliardu navíc pro vysoké školy (zveřejněno na ČT 24), adresa: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3618790-platy-ucitelu-se-budou-pocitat-z-roku-2022-rekl-bek-oznamil-miliardu-navic-pro-vysoke

Školským odborům se nelíbí, že učitelé dostanou peníze navíc v odměnách (zveřejněno ČTK), adresa: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/skolskym-odborum-se-nelibi-ze-ucitele-dostanou-penize-navic-v-odmenach/2421516

Vyšší mzdy učitelů? Navýšení by mělo být v základních výměrech, ne v odměnách, nesouhlasí ředitelka (zveřejněno v Radiožurnálu)https://radiozurnal.rozhlas.cz/vyssi-mzdy-ucitelu-navyseni-melo-byt-v-zakladnich-vymerech-ne-v-odmenach-9084440

Učitelé na slibovaný plat nejspíš nedosáhnou. Ministerstvo chce ostatním profesím peníze sebrat (zveřejnil iROZHLAS): https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ucitele-ministerstvo-skolstvi-rozpocet-nemocenska_2310030831_pj

Kvalita českých škol v ohrožení? Bekovy škrty se mohou výrazně promítnout, varují odbory (zveřejněna i v relacích na CCN Prima News): https://cnn.iprima.cz/bek-navrhuje-zrusit-ve-skolstvi-tisice-neobsazenych-pozic-odborar-mohou-vest-ke-zhorseni-413896

Vystoupení předsedy školských odborů byla zveřejněna i v relacích na CCN Prima News a v České televizi, viz aktivní odkazy níže.