Školská tripartita: Dosaženo předběžné dohody o růstu platů učitelů

O rozdělení peněz do základu a nadtarifů se  ještě bude jednat

Ministr školství Robert Plaga se dohodl se zástupci školských odborů a zaměstnavateli na růstu platů učitelů pro příští rok o devět procent. Ministr a předseda školských odborů František Dobšík to řekli novinářům po dnešním jednání školské tripartity. Navýšení by mělo odpovídat tomu, na čem se Robert Plaga domluvil loni s ministryní financí Alenou Schillerovou. O přesném rozdělení peněz do platového základu a nadtarifní složky se ještě povedou jednání Odbory budou prosazovat, aby do pevného základu šlo financí co nejvíc.

Podle Františka Dobšíka se školská tripartita také shodla, že platy nepedagogických pracovníků ve školství by měly vzrůst nejméně o sedm procent. Mělo to stačit na navýšení jšejich výdělků v příštím roce zhruba na průměrných 26.000 korun, jak slíbila vláda.

"Shodli jsme se na tom, že devítiprocentní růst platů pedagogických pracovníků je něco, s čím jdeme do rozpočtového vyjednávání..." uvedl dále ministr školství.  František Dobšík dodal, že požadavky odborů se vyjasní po zveřejnění statistik za letošní první pololetí. Výdělky pedagogů by se podle něj měly přiblížit na 80 procent průměrným příjmům lidí s vysokoškolským vzděláním, což by mělo pomoci zatraktivnit učitelskou profesi. Učitelé v minulosti brali v průměru zhruba 60 procent toho, co jiní zaměstnanci se srovnatelným vzděláním.

Více informací o závěrech jednání školské tripartity naleznete na portálu ČTK na adrese: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/platy-ucitelu-by-mely-podle-skolske-tripartity-vzrust-o-9-/1926375

Předseda školských odborů František Dobšík poskytl Učitelským novinám obsáhlý rozhovor, shrnující problematiku startu nového školního roku, manuálu pro chod škol z dílny MŠMT, platových dohod pro rok  2021, dosažených na jednání tripartity. Rozhovor naleznete v připojeném dokumetu va formátu pdf níže.