Školské odbory: jdeme do celodenní stávky

Školské odbory v úterý (7. 11. 2023) rozhodly, že se 27. listopadu uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná, řekla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok a chtějí, aby s nimi ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ještě jednal.

„Znamená to, že se na den přeruší práce. Bude záležet na tom, jestli se do toho zapojí celá škola, nebo jenom někteří zaměstnanci - pak bude na řediteli, jak zajistí provoz,“ popsala M. Seidlová. Doplnila, že tam, kde provoz není možné přerušit - například v dětských domovech či diagnostických ústavech - zaměstnanci stávku podpoří viditelnou formou.

„Nevím, zda stávka zasáhne úplně všechny školy, to by bylo věštění z křišťálové koule, ale určitě to bude většina škol. Rozhodně máme signály i z mateřských škol, že stávku podpoří,“ pokračovala. „V současné době naši kolegové cítí, že škrty budou mít větší dopady, než jsme de facto ještě předjímali,“ řekla na dotaz iDNES.cz. „Měly by se snižovat zaplacené hodiny, a tudíž snižovat počty učitelů a další negativní dopady. Ty budou tak výrazné, že se musíme ozvat.“

V příštím týdnu se odbory obrátí jak na vedení škol a kolegy, tak i na rodiče. „Máme ještě tři neděle čas na to, abychom rodičům vysvětlili, co nás k tomu vede - že to není, že my si bereme děti jako rukojmí, ale že v tuhle chvíli si je bere jako rukojmí vláda svými škrty,“ uvedla dále místopředsedkyně.

Zdroj iDNES.czhttps://www.idnes.cz/zpravy/domaci/skolske-odbory-stavka-zakladni-materske-stredni-skoly.A231107_184227_domaci_kurl

Chystaným protestním akcím odborů proti vládním škrtům ve státním rozpočtu na příští rok věnují média nemalou pozornost. Mimořádné pozornosti se těší i protestní celodenní stávka, organizovaná školskými odbory. Připojujeme  video s vystoupením předsedy svazu Františka Dobšíka ve dvou televizních stanicích, dále odkazy na některé mediální výstupy a scany článků. V neposlední ředě je v příloze připojen ke stažení ve formátu pdf letáček, vyzývající k zapojení do protestní stávky.

Seznam Zprávy: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-odborarka-vysvetluje-proc-chteji-ucitele-stavkovat-239519

TN.CZ: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/528596-odborari-ohlasili-celodenni-stavku-cast-skol-se-zcela-uzavr

Globe24.cz: https://globe24.cz/domov/skolske-odbory-chteji-27-listopadu-stavkovat-nektere-skoly-zavrou.2e01fda7

Hitradionorthmusic: https://hitradionorthmusic.cz/aktualne/skoly-vyhlasily-na-27-listopadu-celodenni-vystraznou-stavku