Vládě předány tisíce podpisů na podporu petice odborů

Další tisíce podpisů na podporu petice školských odborů předalo 19. 12. 2022 vedení svazu (předseda František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová) na Úřadu vlády ČR.

„Na jednání tripartity jsme předali petici s 13 tisíci podpisy na podporu našeho požadavku, přicházejí však spontánně stále další podpisy,“ zdůraznila před několika dny místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová a dodala, že odbory mají podporu i zaměstnavatelských svazů. Petici na tripartitě převzal ministr školství Vladimír Balaš. Zástupci školských odborů předali dopisem své požadavky k rozdělení peněz na přidání pedagogům i premiéru Petru Fialovi. V pondělí 19. 12. 2022 dodali na úřad vlády dalších více než šest tisíc podpisů, které  dodatečně přišly. Celkově tedy odbory podpořilo více než 19 000 lidí.

Na požadavku, aby do tarifů šlo 80 procent slíbeného navýšení rozpočtu na platy, se odboráři shodli s ministrem školství Vladimírem Balašem na jednání tripartity 9. 12. 2022. Lídři koaličních stran ale dohodu následně nepotvrdili. To, že dohodu ministra a odborářů lídři koalice neschválili, označil předseda školských odborů František Dobšík za nedorozumění. Podle něj dříve avizovali podporu změny v odměňování učitelů ministr školství i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. A proto se odbory následně obrátily dopisem i na premiéra. V dopise uvedly, že jimi navržené opatření je adekvátní současné situaci se zvyšováním cen spotřebního zboží.

Na valorizaci základní složky platu neboli tarifu pedagogických pracovníků by podle vedení odborů mělo jít 80 procent z částky, o kterou se platy v roce 2023 mají navýšit. Takový způsob rozdělení peněz by byl v souladu s programovým prohlášením vlády. V něm se kabinet zavázal, že bude klást důraz na udržení 20procentního podílu nadtarifních složek platu. Státní rozpočet na rok 2023 počítá s navýšením na platy pedagogů o čtyři procenta. Podle odborů se nyní růst předpokládá pouze u nenárokové složky platů, tedy peněz na odměny.

"Přidání do tarifního platu představuje jistotu, že bude alespoň částečně kompenzována inflace a zabrání se nespravedlnosti v odměňování pedagogických pracovníků. Jenom nárokové tarify zaručí, že tuto část platových prostředků nebude možno přesouvat na úhradu různých jiných výdajů," uvedly mj. odbory v petici.

Navýšení tarifní složky platů podporují také Unie školských asociací ČR CZESHA a Svaz průmyslu a dopravy.

Tabulkové platy ve školství letos rostly, ale zvyšovaly se méně, než bylo plánováno v návrhu rozpočtu na rok 2022 připraveném vládou Andreje Babiše. Platové tabulky pro pedagogy se zvýšily od 1. ledna 2022 o dvě procenta. Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelů byl loni podle Českého statistického úřadu 46.843 Kč, což odpovídalo 115 procentům průměrné celorepublikové mzdy.

Vláda ve svém programu slíbila držet platy pedagogů na 130 procentech průměrné mzdy. Zakotvení pravidla o výši učitelských výdělků předpokládá novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou již v prvním čtení schválili poslanci. Ministerstvo školství podle své mluvčí Anety Lednové počítá s nárůstem platů na 130 procent průměru od roku 2024.