Bělorusko - Násilné rozpuštění nezávislých odborů

Nezávislé odbory Běloruska BKPD (Běloruský kongres demokratických odborů) byly násilně rozpuštěny.

Dne 18. 7. 2022 bylo nařízeno jednání před Nejvyšším soudem Běloruska, jehož výsledkem bylo rozhodnutí o zrušení BKPD. Jednání před soudem proběhlo i přesto, že se ho nemohli zúčastnit zástupci BKPD, Aliaksandr Yarashuk a Siarhei Antusevich, kteří jsou toho času ve vězení. Soudního jednání se pokusili zúčastnit zástupci německého i českého velvyslanectví v Bělorusku, ale nebylo jim to umožněno.

Úřadující předseda BKPD, Maksim Pzaniakou, se vyjádřil, že je přesvědčen o tom, že k rozhodnutí o osudu BKPD bylo rozhodnuto již před samotným soudním jednáním. Ve dnech 12. a 14. července 2022 totiž Nejvyšší soud Běloruska rozhodl o zrušení čtyřech zakládajících členských organizací BKPD: Běloruského nezávislého odborového svazu (BITU/BNP), Svazu běloruských pracovníků radio a elektrokomunikací (REP), Svobodného běloruského odborového svazu (SPB) a Svobodného odborového svazu pracovníků železáren (SPM).

Útok na svobodné odborové svazy ze strany běloruských vládních orgánů odsoudila i mezinárodní odborová organizace Education International spolu s organizací Global Unions. Obě organizace vyzvaly již v květnu 2022 běloruské orgány k propuštění nezákonně zatčených odborářů. Obě organizace podporují i probíhající světovou kampaň na podporu běloruských odborářů LabourStart campaign.

ČMOS pracovníků školství o případu běloruských odborářů informovat již v dubnu 2022, kdy jim také vyjádřil podporu (https://skolskeodbory.cz/skolske-odbory-vyjadrily-podporu-neopravnene-zadrzenym-beloruskym-odborovym-predakum).

Pokud chcete vyjádřit podporu běloruským kolegům a běloruským odborovým svazům, můžete podepsat online petici v následujícím odkazu: LabourStart online solidarity campaign.

29. 7. 2022

Gabriela Tlapová