František Dobšík: Pro pedagogy a nepedagogy růst platů o 15 procent

Dlouhodobým cílem školských odborů od doby, kdy zahájily kampaň Konec levných učitelů je, aby platy pedagogů navazovaly na růst průměrné mzdy a blížily se k úrovni 130%.

Tento záměr se promítl v programovém prohlášení minulé vlády, které se během několika let povedlo to, co žádné vládě předchozí. „Podařilo se jí výrazně přiblížit naplnění ambiciózního programového závazku, kterému po špatných zkušenostech z minula věřil málokdo,“ uvádí se v nejnovější studii IDEA CERGE EI Daniel Münich. Školské odbory požadují, aby na tento příznivý vývoj, který konečně odlepil  Česko ze dna mezinárodních srovnání, vláda nevzala. Proto uvítaly, že Fialův kabinet se k pokračování přihlásil i  návrhem zákona o pedagogických pracovnících, který schválil a počítá s tím, že v roce 2025 by měly platy pedagogů dosáhnout 130% průměrné mzdy. Cesta k cíli však  nebude automatická.

V tom má jasno předseda školských odborů František Dobšík, který na brífinku pro novináře uvedl, že ČMOS pracovníků školství si udělal podrobné propočty z dostupných predikcí a „ty nás vedou k oprávněným obavám,  že pokud by se růst platů ve školství dostatečné nerozložil pak hrozí, že by muselo dojít ke skokovému navýšení, a to  by určitě narazilo v současném krizovém období a o dobrém záměru by rozhodovala  politická vůle.“

Proto ČMOS pracovníků školství požaduje růst platů pedagogů rozložit do tří let:

v roce 2023 o 15 procent

v roce 2024 o 10 procent

v roce 2025 o 7 procent.

Navýšení pro příští rok nekopíruje inflaci, je jen částečnou kompenzací. František Dobšík před novináři zdůraznil, že právě výrazný růst platů učitelů v posledních letech pomohl k pozvednutí prestiže učitelského povolání. „Bylo by  nyní fér, kdyby nám vláda na začátku školního řekla, jak to s námi plánuje. Napsali jsme panu premiérovi dopis a sešli se s ministrem školství, který našim požadavkům rozumí, uvedl Dobšík“

Školství versus státní rozpočet

V době tiskového brífinku ČMOS PŠ zasedala vláda a novináři se premiéra Fialy zeptali na požadavky školských odborů. O kolik peněz se v příštím roce zvýší platy ve školství, se vyjasní až po dokončení debaty o státním rozpočtu na příští rok, uvedl premiér a otázku jak se budou platy dál vyvíjet, označil  za fér. Možné navýšení ale neupřesnil. "Pedagogové to budou vědět ve chvíli, kdy dokončíme debatu o státním rozpočtu," řekl doslova.  Podle Dobšíka patnáctiprocentní navýšení sumy na platy představuje 18 miliard korun. Stejné navýšení požadujeme i pro nepedagogy, je pro nás nepřijatelné, aby se stále platy mnohým z nich pohybovaly pod minimální mzdou.

Markéta Seidlová: Nadcházející školní rok bude komplikovaný

Naším cílem kromě růstu platů o 15 procent je, aby se co nejvyšší částka dostala do tarifů, a o tom chceme také vyjednávat, zdůraznila místopředsedkyně ČMOS PŠ Markéta Seidlová. Dále poznamenala, že nadcházející školní rok nebude jednoduchý. Bude například záležet na tom, kolik přijde ukrajinských dětí do škol, což je zatím pro některé školy velká neznámá, jsou problémy se seznamy, které školy upřesňují se svými zřizovateli. Další velkou neznámou je, jak se bude vyvíjet situace s covidem a  s vytápěním škol.  Řekla, že odbory jednoznačně odmítají návrh vytápět kvůli energetické krizi třídy pouze na 19 stupňů. Poukázala na to, že dosud se teploty pohybovaly mezi 20 až 24 stupni. Ve školách ale jde o tzv. výškovou teplotu, která se měří metr nad podlahou. To bude nejvíce problematické u mateřských škol, kde si děti hrají na koberci. Celkově by to znamenalo větší nemocnost nejen žáků, ale i pedagogů. Teplota může klesnout i výrazně pod 19 stupňů, ve třídách se musí i v zimě větrat, daleko více i v případě covidové pandemie. Mnoho škol navíc nemá zatím vyřešenu dodávku energií, dokonce máme signál z Ostravska, kde školy, které mají zajištěno dálkové vytápění, by odpolední výukou řešily problém školy, která energie zajištěny nemá.

Jana Kašparová

Svaz přednesl své záměry a požadavky na růst platů ve školství novinářům na brífinku dne 31. 8. 2022. Dostalo se jim značné mediální pozornosti. Odkazy na některé články a relace připojujeme.

IDNES: Na platy ve školství musíte přidat patnáct procent, žádají vládu odbory - iDNES.cz

Radiožurnál: Průměrná mzda 49 tisíc mě překvapila, takový plat učitelé nemají, diví se zástupkyně ředitelů škol | Radiožurnál (rozhlas.cz)

Eurozprávy.cz: O kolik peněz se zvýší platy ve školství se vyjasní po dokončení debaty o rozpočtu | EuroZprávy.cz (eurozpravy.cz)

SeznamZprávy: Vláda přislíbila, že učitelé dostanou přidáno. Plán ale vyjde na 50 miliard - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)