Výrok nehodný ministra školství

Lidé prý nechtějí vyšší daně, aby mohli učitelé dostat větší platy? (Tisková zpráva ČMOS pracovníků školství - reakce na rozhovor ministra školství Mikuláše Beka, zveřejný na Seznam.cz.)

Vzdělávání je veřejná služba a výdaje na vzdělávání nejsou dluhem, ale investicí do budoucnosti a vizitka vyspělosti země. Celou dobou se snažíme přesvědčovat vládu, že by se měla, pokud chce být důvěryhodná, ke svému prioritnímu slibu čestně postavit. Pokud ne, měla by přiznat, že na své sliby peníze nemá, nebo není politická vůle je najít,“ zdůrazňuje Markéta Seidlová, místopředsedkyně školských odborů.

Své o tom jistě ví ministr školství Mikuláš Bek, který od svého nástupu slibuje školským odborům, že učiní vše pro to, aby vzdělávání zůstalo finanční prioritou rozpočtu státu.

Ministr školství Bek v posledním rozhovoru pro Seznam zprávy, to konečně přiznal, ale ne příliš „šťastně“. Svedl to totiž na daňové poplatníky. Zmínil, že vývoj ekonomické situace nedovoluje vládě podpořit školství, jak původně zamýšlela, která tak byla donucena svou prioritu ošidit. Hned však dodal, že většina českých voličů není nakloněna tomu, že by si nechala zvýšit daně proto, aby učitelé mohli mít o 5000 Kč měsíčně víc. Takto demagogicky a sugestivně se voličů nikdo neptal, ti platí daně, aby měli kvalitní veřejné služby a jednou z nejdůležitějších bezesporu školství je.

František Dobšík a Markéta Seidlová: Nejde nám o bezhlavé nalévání peněz daňových poplatníků do systému, ale víme, že všichni poplatníci si přejí žít v zemi, která je úspěšná a moudré vlády vědí, že cesta k tomuto cíli vede přes vzdělanost.

Vedení ČMOS PŠ

V příloze je pro informaci přiložen článek z Práva ze dne 24. 10. 2023 „Chybí peníze na 17 tisíc školníků či uklízeček“. Připojen je dále komentář Jiřího Macha z téhož deníku (25. 10. 2023) k současnému stavu financování resortu s příhodným názvem "Rozpočet školství se stále topí v mlze".