Hlavní zprávy

Školský výbor k patové situaci ve financování školství

Velká diskuse se strhla na jednání  školského výboru Parlamentu ČR, po vystoupení ministra školství Mikuláše Beka, který informoval  o důvodech rozhodnutí vlády, která neschválila jeho návrh a některých koaličních představitel, poskytnout školství 800 miliónů korun na vyřešení problémů s financování nepedagogických pracovníků.

Provoz škol je narušen kvůli hrozbě propouštění, varuje šéf odborů. Ředitelé mluví o stávce

Školské odbory se zlobí. V rozpočtu je podle nich málo peněz a ředitelé škol budou muset propouštět uklízečky nebo školníky. To podle Františka Dobšíka, předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, narušuje provoz. V rozhovoru pro CNN Prima News zmínil, že někteří ředitelé mluví o dalších stávkách. Podle místopředsedkyně svazu Markéty Seidlové pokud by se ukázalo, že ministerstvo po celou dobu vyjednávání o skutečném stavu rozpočtu pro školství na rok 2024 lhalo, nelze vyloučit organizaci další stávky odborovým svazem. Řekla to v rozhovoru pro iDNES.cz.

Ministr Bek vnímá problémy v souvislosti rozpisem rozpočtu pro školy

Školským odborům nabídl řešit situaci s premiérem a ministrem financí

Ministr Bek rozzlobil rozpočtem školy

Školské odbory svolávají mimořádné předsednictvo svazu. Vedení svazu by se mělo počátkem příštího týdne (předpokládaný termín v pondělí) sejít s ministrem školství. Ke kritice se mimo jiných připojila i Asociace ředitelů​základních škol.

Cíle stávky se naplňují

Školství dostane dlouho probírané čtyři miliardy korun. Vláda schválila přesun dvou miliard z rozpočtové rezervy do rozpočtu resortu, druhá polovina přiteče v příštích měsících.

Piráti a STAN: Dejme víc do školství

Piráti i ministr školství Mikuláš Bek žádají o další peníze do rozpočtu školství,

Závěrečná konference projektu Vývoj systému podpory pro začínající učitele

Ve dnech 16. – 17. 1. 2024 se uskutečnilo v lotyšské Rize poslední setkání partnerů projektu Vývoj systému podpory pro začínající učitele a byla uspořádána závěrečná konference, která celý projekt uzavřela. Ze závěrů projektu bude vypracována speciální příručka s doporučeními, jak podporovat začínající učitele, jak do profese přilákat další adepty a jak stávající učitele u profese udržet.

EXOD 2024 – 71. ROČNÍK EXKURZNÍCH ZÁKLADEN A ZÁJEZDŮ

Akce EXOD Organizují je organizační jednotky ČMOS pracovníků školství, akce vedou členové Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Jsou určeny členům ČMOS pracovníků školství a jejich rodinným příslušníkům, pedagogickým pracovníkům všech stupňů a typů škol v činné službě i ostatním pracovníkům školství. Na doplnění kapacity akce lze přijmout přihlášku také od dalších zájemců z řad nečlenů ČMOS pracovníků školství. Základny EXOD přinášejí pestrou náplň, která má především charakter rekreační.

Ministerstvo vyšlo vstříc malotřídním školám, které mají dvě třídy

Vážené členky, vážení členové,

jak je popsáno v připojeném článku, ministerstvo podle Mikuláše Beka vyšlo vstříc malotřídním školám, které mají dvě třídy. U těchto škol by se podle něj při snížení počtu proplácených hodin velmi složitě nastavovaly rozvrhy hodin a úvazky učitelů. „Tam zachováme tu současnou hladinu (počtu financovaných hodin),“ řekl.

Vláda se bude v příštích 14 dnech zabývat navýšením rozpočtu školství, řekl ministr Bek

Ministr školství Mikuláš Bek dnes jednal se školskými odbory. Navštívil jednání jejich předsednictva. Vláda se bude v příštích dvou týdnech zabývat navýšením rozpočtu školství. O financích budou mít školy jasno na začátku února. Po setkání s odbory to ministr řekl novinářům. Podle něj jeho resort dostane slíbené čtyři miliardy korun, o další sumě se jedná. Dodal, že vládní koalice povede debatu o případném navýšení sumy peněz i pro další ministerstva. Zmínil vnitro či kulturu. Bek se s odboráři dohodl mj. na pravidelných jednáních. Požadují mimo jiné navýšení tarifů učitelů i nepedagogických pracovníků.